DIY Ambilight Sistemi (Ambilight Nasıl Yapılır ?)

Herkese merhabalar. Philips in bazı modellerinde yer alan Ambilight özelliği film izlerken ortama ambiyans katmak amacıyla kullanılan bir eğlence sistemidir. Hatta geçen sene çıkardıkları Hue setiyle üzerinde kablosuz alıcılar bulunan LED ampüllerle odaya da bu ambiyansı eklemeyi başardılar. Bende uzun süredir ambilight lı perde oluşturmak çabasındaydım. Yurtdışında bu şekilde yapılmış DIY olarak geçen çok fazla projeler mevcut. Benim de başlangıç noktam bu çalışmaları okumakla başladı. Arduino ve Processing Programlama dili bilmediğim için öncelikle yazılan programları çözmeye çalıştım. Daha önce kullanılan programları kullanarak kendi sistemime göre tekrar program yazdım. Bunun dışında malzeme tedariğinde uzun süre beklemek  durumda kaldım. Ama süreç yavaş da ilerlese herşey olumlu gitti ve sonuca ulaştım.        
 
Projeye gelecek olursak kullandığım temel malzemeler ;

-Arduino Uno (15 TL)
-USB Kablo (A-B Tip) (Arduino'yla Hediye)
-Jumper Kablolar (5 TL)
-5V WS2811 Piksel LED (50 li bağ halinde kullandım bu da yaklaşık 75 TL)
-5V 10A Adaptör ( 25 TL)

Toplamda 120 TL ye mal etmiş oldum.

Malzemelerden Arduino Türkiye de pahalı satıldığı için yaklaşık üçte bir fiyatına Çinden 4 adet sipariş ettim. Birisini projemde kullandım kalanları satarak projeme mali kaynak yarattım
Bunun dışında 5V Piksel LED lerden Türkiye de az bulunduğundan ve çok pahalı olduğundan mecburen yine Çin e başvurdum

İşin programala kısmına girmeden temel olarak sistemin çalışma sistemi şu şekilde oluyor:

Bilgisayardan Arduino ya ekrandaki görütünler hakkında gerekli sinyaller gidiyor. Benim sistemim Windows kurulu olan Zotac Mini PC üzerinde XBMC'yle entegre çalışıyor. XBMC de bulunan Boblight eklentisiyle gerekli sinyaller Arduino'ya ulaşıyor. Arduino içersine yüklemiş olduğum yazılım sayesinde bu sinyalleri LED lere iletecek şekle çeviriyor ve çevrilen sinyaller LED leri sürüyor ve buna göre yanmalarını sağlıyor (ekranın sağındaki görüntü mavi solundaki mor, üstteki kırmızı gibi). Arduino'nun enerji beslemesi aynı zamanda data kablosu olan USB kabloyla, LED lerin enerji beslemesi 5V 10A adaptörle sağlanıyor. LED lerle Arduino arasında bilgiyi de jumper kablolar taşıyor.
Sistemin XBMC üzerinde çalıştığından bahsetmiştim bunun dışında direk olarak bilgisayar üzerindeki görüntüye göre çalışan bir sistem de kurmak mümkün. Bunu oyunlarda vs. kullanabiliyorsunuz. Ancak o uygulamada bazı aksaklıklar vardı o yüzden onu tercih etmedim.

Çalışmamın aşamalarını gösteren bazı fotolar ekledim.

Daha önce PVC ye benzer bir malzemeden hazırlamış olduğum kendi yapımım perdemin arkasına yapışkanlı kablo kroşeleriyle ledleri bağladım. Ancak bir süre sonra
yapışkanlar zayıfladı ve kopmalar oldu. Bunun üzerine raptiyeyle sabitleyebileceğim kablo kroşesi kullandım. Onu fotoğraflamadım ama benzer şekilde montajlanıyor. 










Arduino yu perdenin arkasına çift taraflı bantla sabitledim ve LED lere sinyal gönderen pin inden jumper kabloyla çıkış aldım.
 





Perdemin arkasında daha önceki bir çalışmam da sarı LEDler eklemiştim.
 





Örnek Videolar ;








Yorumlar

  1. Kardes nasil programladin? Allah askina yardim et. 1 haftadir ugrasiyoerum ama olmuyor. Ledler benim programladigim gibi yanmiyor. Farkli yaniyor. Yardim edermisiniz...

    YanıtlaSil
  2. yani programlamada sorun var/ LED EDIT2014 kullaniyorum.
    Nasil yapacagim bilmiyorum....

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar. Öncelikle projemde baz aldığım çalışmanın bağlantısını paylaşmak isterim. Programlamaya kadar bir çok bilgiyi burdan edindim.

    http://www.tweaking4all.com/home-theatre/xbmc/xbmc-boblight-openelec-ws2811-ws2812/

    Yazıda belirttiğim gibi programlama konusunda bilgim yoktur. Mevcut programı deneyerek kendime göre düzenledim.


    ardiuno uno'yu programlamak için Ardiuno'yu kullandım.

    Buradan indirebilirsiniz : http://arduino.cc/en/main/software

    Aşağıdaki bağlantıda da şu an arduino da yüklü program mevcut. Öncelikle ilk verdiğim bağlantıdan arduino yazılımının kullanılmasına kütüphanelerinin yüklenmesine bakmanızı öneririm. sonra benim hazır programımı kullanabilir yada kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

    https://drive.google.com/file/d/0B5mWlvzOsP0sOUNjNmVuN1ZEa0k/view?usp=sharing

    YanıtlaSil
  4. Kardeşim arduino unoya leddeki hangi kabloları bagliyorsun anlamadım hiç bir yerde tam sema yok bi resim çekip atarmisin

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Palet Masa

Raspberry Pi ve Arcade Oyun Kutusu (Eski Atari Salonu Oyunları)